SMS – 0179433478 / 019-9548267

Latest

The Tribute. Garry Moore


Hey Moore.
When You Are Gone.
Your Soul Still With Us.
This The Blues in our way.
When you write the Song.
Our Shutter make noisy.
You Speak from Beauty Lyrics.
We Yelling From Color’s and Composition.

” But I’m Still Got The Blues For You ”
Take This. With Our Own Way.

Advertisements

The Nep’Peh Glair-Back Nyeng.

This slideshow requires JavaScript.


This is some proses of my Self Portraiture. my friend tagging me this picture to my Facebook. This is the way how I appreciate it. Thank you Mista Hanif Hamid. It Happening with The Hamid’s Clanz Bro.

Bokeh? Is it just Enough with Blur and Bigges Aperture?

Pic by Amir Gelora Picture SEARCHING FOR YOU

Blurred
When Aperture Is Wide. Radius of Sharpness is just Tiny. They Love it, The others Hate it.

blurred
Between LOVE & HATE. Circle it just the SAME. Adore or adorable. We still need it.

Freelens Bokeh
Back or fore ground Going Blur. Focus Area has Pop-UP. Is it Yet not Enough.
The brighten Circle Color. Still Searching and calling your name.

freelens bokeh
The name of Bokeh. Are hiding me? How Beauty Really You Are. The Famous, The Glamors.
All Friends calling you to. Shying? Let me see in.

by AquariusVII
Mesmerized me now Hey dear. Are Blurred is not enough. Do You need something. That what I missing

by tj lens
The Ingredient, The Factor, The Matter, The Constituent, The Particle , The Element, Yes. The facts.

The ELEMENT Of BOKEH

by tj lens

Tj Quote

Photography just an anonymous word without light.
And The light came from The Sun and Sun came From….?
We Needs ‘Light’. Light On Me.

Cahaya adalah sesuatu yang dekat dengan kehidupan seorang fotografer.
Mereka sangat terpukau akan keindahan yang sanggup dihasilkan oleh cahaya.
Tapi saya mendapati, satu jenis cahaya lain yang jauh lebih memukau, iaitu cahaya spiritual. Ada sesuatu dalam Islam yang mampu menghasilkan keindahan sekaligus cahaya.” – Peter Sanders a.k.a Abdul Adzeem (dipetik dari Wall FaceBook Repubik kakifoto oleh Anis Nadia )

Tj Lens Style Editing FLow Photoshop CS5

This slideshow requires JavaScript.


Nature Tone - Color - Glowing Highlight

Adding Detail - Tone - Shadow - Highlight - Punch

Detail Remove

Post - Add Natures

Post - Coloring

post - Shadow - Midtones - Highlight

SOOC ƒ/22 1/1 iso200

Samsung SyncMaster B1930 Medium Format Film Scanner

Samsung SyncMaster B1930 Medium Format Film Scanner

TLR - Hai O, Ciro Flex, Yashica, Seagull

Bermula dengan Kamera Digital. Kegilaan pada Kecintaan telah terubat rindunya. Kegilaan baru bermula. Gambar hasil dari kamera analog. Punyai ciri2 tersendiri. membuatkan hati dan jiwa skali lagi di dera. Terseksa. Melihatkan Warnanya, Identiti filem, Identiti kamera. Uhhhh.. aku….. aku Sakit. satu masa. aku juga mau memilikinya. Kamera Analoge Dua Mata.

Yashica 24 – 120mm – 220mm – 135mm – Film

Untuk medapatkan kamera Analog Medium Format tidak semudah yang di jangka. kamera keluaran pada tahun 70’an dan sebelum. Kamera Tua. Mendapatkannya di kedai2, satu usaha yang agak mustahil. Satu Waktu. Menggatalkan tangan untuk menaip Medium Format pada Kotak search di Mudah.com menemukan aku dengan Kegilaan Baru aku. Yashica 24. Kamera Medium Format keluaran tahun 1960 yang menerima Format Filem 220mm 120mm dan 135mm. Melihatkan preview pada keadaannya di mudah.com. hati berkata. “not bad to get”.

Pantas Jari menari menekan nombor talifon tertera. ya. nun disana. suara Saudara Velvia Dream membalas Panggilan.. Cakap banyak tak guna. Bank In terus… tak sabar untuk memilikinya. Hati Rungsing. Tak karuan. Serba serbi tak kene. dalam menanti kehadiran Kegilaan baru ini hari demi hari setelah di maklumkan Oleh Saudara Velvia dream, Beliau telahpun Mengirimkan ‘dia’.

Hari yang di nanti hadir juga. Kotak putih. ya kotak putih. simple. saat aku buka kotak putih tersebut…. hati aku teruja lagi,….. “begini keadaannya??? WOW!!!… baru keluar kilang ke?” macam baru beb. Memang Penyayang sungguh Pengjaganya. Mampukah aku mengjaga die sehebat ini? namun, kata beliau… jaga macam aku tak guna kalau gambar nye entah kemana… aku mengerti. Faham.

Setelah bermesra dengan cinta baru aku ni… satu masalah yang aku hadapi. Untuk Menukar dari Format Filem (roll filem yang telahdi process ) kepada Digital Image (setelah di scan) untuk di Upload ke internet. FILEM SCANNER…. Merata kedai aku cari yang menyedian perkhidmatan untuk Menyalin Filem ke digital. Hampa…. Susah giler.. kalau filem format 135mm. memang banyak kedai ada.

Kawan2 sealiran memang ada yang mempunyai Scanner filem yang menerima Format Medium Format ni. tapi kadang2. keadaan tidak menyebelahi… satu alternative perlu di cari. DIY Medium Format Scaner. Diantaranya Shoe box scanner, light box scanner. disini aku menggunakan Monitor light scanner. hehehe…. DIY jugak ni… Boleh dicuba. namun hanya menerima Filem Slide sahaja.

Caranya. Lekatkan filem yang telah di process pada monitor komputer. seterusnya rakam dengan kamera digital anda. ( lepas tembak dengan kamera tua, tembak balik dengan kamera muda mudi. berapa kali nak tembak da). Bahan2nya. Salotape, Kamera Digital, Monitor Komputer, Tripod. dan begini hasilnya. hehehhehe. selamat mencuba cara gila ni.

Fuji Provia 100F 120 + Yashica 24 + Samsung SyncMaster B1930 + Nikon D80

Duit ade buat pekasam… Kedekot nak mampos… beli la sketol… chaik.. Taik idung masin sungguh… huhuhuhuhu. SALAMAT….

Emotional two color White and Black

This slideshow requires JavaScript.


Eye Of Sorrow. oleh Kartini H.s : – menceritakan seekor Orangutan yang dipenjarakan. di pintu besi Orangutan memangku dahinya pada rod besi. Pandangannya KOSONG. Jauh. Kesalahan sehingga dipenjarakan adalah kerana manusia. Manusia memerlukannya. sebagai balasan dari keperluan manusia. Penjara Mandatori mungkin baginya. Tidakkah ini pencabulan Hak Asasi? Kejam?…. Tidak…. ini cuma Lumrah Alam Hiraki Teratas, BERKUASA!!. Klik untuk Info tambahan

Apa yang ingin dikongsikan disini sebenarnya bukanlah pada Spesis The Great APE ini. Aku cuma ingin kongsikan bagaimana Warna memberi kesan emosi pada gerak rasa manusia. Sebelumnya memang telah aku lihat foto ini dalam bentuk biasa Kamera Digital masa kini. Berwarna. “sedihnya mamat ni” itu ketika pertama kali melihat foto ini. hari ini, Seolah ada satu desakan yang mendesak, memaksa-maksa supaya aku menulis tentang gambar yang bersentuhkan pada warna Classic. Warna moyang photography.
Beliau, Kartini H.s telah menanda aku pada gambarnya di Facebook. Gambar yang sama, namun kali ini ianya tiada warna. hanya asas kepada image. Hitam dan Putih. kali ini, Benar-benar aku merasakan. Meresap masuk kedalam diri. mengapa manusia sebegini kejam. Penyiksaan kepada Makhluk lain. ‘Mamat sedih di pintu besi’ tidak lagi binatang. yang aku nampak, ianya INSAN. ianya berperasaan. Beremosi. Punya Jiwa. dan jelas. INSAN ini sedang tersiksa. foto Monochrome sangat Memberi kesan pada jiwa manusia berbanding foto gabungan RGB, Cantuman CYMK dan sebagainya. Ini lah yang memaksa aku supaya menulis. Kuasa HITAM PUTIH. YIN YAN. warna KEHIDUPAN.

Lihat dua gambar di bawah.
warna dari Kamera Digital Canon 5D Mark II.


Hitam dan Putih setelah dibuang warnanya. 



Warna dan monochrome di dekatkan

 

Apa yang anda rasakan ketika melihat kedua-dua gambar diatas? tidakkah anda merasakan lambat untuk merasai emosi yang dipamirkan Insan pada gambar Berwarna? adakah gambar hitam putih lebih cepat menyerap. dan  lebih mudah untuk melihat keseluruhan gambar secara total. Kenapa hal ini terjadi? sebabnya mudah.

 

lihat gambar di bawah. 2 dalam 1.

 

pasti anda akan melihat pada kotak kiri atas sebelum kepetak lainnya dan keseluruhannya. Betul? Sekarang.

perhatikan apa yang ada pada keseluruhan setiap kotak.

mulakan dari kiri atas kebawah, tengah bawah keatas dan kanan atas ke bawah.

 

 

secara logiknya mata akan lebih rehat pada kotak hitam putih berbanding kotak yang berwarna. Mata terlalu cepat berinteraksi pada warna. Dalam waktu yang sama Otak akan menjadi sibuk saat menerima maklumat yang banyak dari mata sekaligus. otak akan bekerja keras untuk mengasingkan dan mengelaskan kumpulan warna. semakin terang warna semakin cepat mata akan terarah padanya. setelah otak mengenalpasti apa pada warna terang itu. barulah ianya akan ke warna yang lebih gelap. semakin banyak kumpulan warna. semakin banyak penafsiran yang akan dilakukan oleh otak. ini memenatkan. otak yang penat akan memberi kesan kepada Emosi. seterusnya. ini adalah penderaan kepada otak anda.

Lihat tiga gambar di bawah.

|

|

|

|

|
|

|

|

|

|

|

|

|
|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|

|
|
|
|
|
|
|
|
|

 

sungguh meriah warnanya.. Ceria? ada yang mengatakan warna warni dapat mewujudkan suasana Riang dan ceria. Ya. Jika kemas aturannya. Jika terlalu padat? seperti gambar diatas. hanya warna sahaja yang kelihatan. Insan kelihatan dibelakang warna. apakah mood anda ketika melihatnya? mendamaikan? Sayu? Sedih? berikut adalah yang membuatkan anda kurang selesa dengan gambar diatas. Warna memberi makna tersendiri. ianya juga dikaitkan pada Gerak laku seseorang. diantaranya :

Merah : mempengaruhi kecergasan, kekuatan, seksualiti, dan kesedaran.

Oren : kegembiraan dan keceriaan.

Kuning : mempengaruhi intelektual dan membuat keputusan

Hijau : menenangkan

Biru : Mendamaikan, Kebebasan.

Unggu : Kebijaksanaan. Mewah.

Hitam : Misteri, Tersendiri, Bergaya, Rahsia.

Putih : Suci, Bersih, Jujur.

Bayangkan. begitu banyak perkara yang terpaksa di tafsir otak pada satu masa saat mata melihat meriahnya warna pada satu tempat. Sibuk. Kalut. semuanya inginkan keputusan yang segera.

Apa kata kita lihat pula gambar-gambar 2 unsur warna sahaja. asasnya hanya Putih… warna kebaikan, kemurnian, kebersihan. kemudian dicampur dengan satu unsur lain. rasai mood nya.


lihat tiga gambar monochrome dibawah.








Merah

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hijau

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Biru

 

 

 

 

 

 

bagaimana? apakah mood anda ketika melihat gambar yang hanya punyai 2 unsur warna? rilexs? point of view lebih jelas. sekali mata melihat, dalam jangka masa yang sekejap sudah mampu untuk kita melihat dimana Shadow, Midtone dan Highlight nya.

Antara yang terbaik untuk mempamer dan memberikan Emosi kepada si pelihat adalah dua warna iaitu Hitam dan Putih. Gabungan warna Exclusive dan Purity. Warna yang digunakan oleh mereka yang terdahulu dalam Photography untuk sekian lama. sekalipun arus gambar berwarna telah lama bersaing dengannya. B&W tetap menjadi pilihan kebanyakan. Ianya Kekal Lama. Nilainya Semakin hari Semakin Tinggi. Seorang pengantin bertanya. ” kenapa gambar saya ada yang hitam putih? ini kan zaman digital. kalau zaman nenek saya boleh juga saya terima” begitu lisannya. dalam senyum aku balas ” gambar Digital untuk awak. Hitam Putih untuk cicit awak. tengok balik gambar hitam putih 5 tahun dari sekarang.” die tersenyum tanda mengerti.

 


Terima Kasih kepada Kartini H.s untuk Eye Of Sorrow. Ini Hebat.